
Kortreist hverdag
Når knutepunktene skal utvikles, er ROM Eiendom sentralt plassert, bokstavelig talt. Det forplikter – og åpner samtidig for store muligheter.
Som eier av de fleste jernbanestasjonene her til lands, sitter ROM på en rekke indrefileter i utviklingssammenheng. Store, sentrale tomter som har vært en viktig del av norsk jernbane- og industrihistorie, men som ikke lenger blir brukt til det de opprinnelig var laget for. I en tid da plass og areal i bysentrum er mangelvare, kan disse tomtene spille en viktig rolle i å gjøre norske byer tettere, triveligere, tryggere og mer miljøvennlige.
KINDEREGGET
– Vår måte å drive byutvikling på er et slags kinderegg, sier Morten Austestad, direktør for utviklingsavdelingen i ROM.
Han utdyper: – Vi utvikler tomter i områder som ofte har et dårlig rykte eller oppleves som miljømessig dårlige – og vi bidrar til å gjøre disse områdene mer attraktive. Et konkret eksempel er prosjektene våre i Schweigaards gate, en del av Oslo som nå opplever storstilt utbygging og vitalisering. Det neste er at vi bidrar til å øke kollektivtrafikkbruken fordi tomtene våre ligger ved knutepunktene og dermed er lett tilgjengelig med kollektivtransport. I tillegg bygger vi miljøvennlig, slik som i Schweigaards gate 21 og 23, der vi selv holder til. Disse to er Norges første kontorbygg som har fått status «Excellent» etter den internasjonale BREEAM-standarden, forteller utviklingsdirektøren. For å bli BREEAM-sertifisert skal et byggeprosjekt tilfredsstille en rekke krav, ikke bare på miljø og energi (se egen faktaboks).
ÅRETS EIENDOMSDEAL
ROMs innsats i Schweigaards gate settes også pris på, i uttrykkets rette forstand. I 2014 mottok selskapet Statens Byggeskikkpris for nettopp de to kontorbyggene i nr. 21 og 23. Juryen fremhevet i sin begrunnelse at «prisvinneren er et forbilde på hvordan gode bybygninger kan påvirke en bydel i positiv retning».
– Det å få priser er en anerkjennelse av det langsiktige arbeidet vi gjør. I tillegg vil jeg nok trekke frem selve salget av Schweigaards gate som en milepæl for oss i 2014. Det var årets eiendomsdeal i Norge. Egentlig var det planlagt å selge byggene i 2012, men vi valgte å vente. Det lønte seg for oss, sier Austestad, som kan notere seg en rekordhøy salgspris på 1,75 milliarder kroner. Utviklingsdirektøren er ikke i tvil om at BREEAM-sertifiseringen bidro til å dra prisen opp.
– Vi hadde flere utenlandske interessenter i salgsprosessen, og det tror jeg handler om at BREEAM-sertifiseringen har en standing internasjonalt. Når et «Excellent»-bygg legges ut for salg, vet investorene hva de får, påpeker Austestad, og fortsetter:
– Jeg er ikke i tvil om at samfunnsoppdraget vårt, som blant annet går ut på å fortette rundt knutepunkt, er god bedrifts- og samfunnsøkonomi. Vi ser at det er mulig å ta samfunnsansvar og samtidig være flinke eiendomsutviklere. ROMs overskudd går til NSB, som bruker pengene på å løse sitt samferdselsoppdrag – noe som kommer oss alle til gode.
BIDRAR TIL BEDRE MILJØ
ROM eier og utvikler eiendommer over hele landet, for både nærings- og boligformål, og utviklingsdirektøren har en rekke ulike prosjekter i sin portefølje. Et eksempel er etableringen av en ny, pulserende og urban bydel ved Grefsen stasjon i Oslo. De første leilighetene sto klare i 2013 – og gjennom 2014 er flere hundre leiligheter ferdigstilt ved et av Oslos mest sentrale kollektivknutepunkt. Her er to t-banestasjoner, fire trikkelinjer, flere busslinjer og tog – noe som gjør det svært enkelt for beboerne i den nye bydelen å velge kollektivt fremfor bil.
– Prosjekter som Grefsen, Schweigaards gate og også Bjørvika i Oslo er gode eksempler på hvordan fortetting og bevisst byplanlegging bidrar til mindre bilbruk og dermed et bedre miljø. Ifølge Transportøkonomisk institutt førte flyttingen av Gjensidiges virksomhet fra Sollerud til Schweigaards gate til en økning i kollektivandelen blant de ansatte, fra 35 til 73 prosent. Bilførerandelen på reiser til og fra jobb er blitt redusert fra 48 til 9, noe Transportøkonomisk institutt har beregnet til 175 000 færre bilturer pr. år. Det er store tall, påpeker Morten Austestad.
Store tall er det også for Bjørvika, der det de siste årene er etablert over 12 500 arbeidsplasser innenfor et konsentrert område. Det at de er samlet slik, tett inntil Oslo S, bussterminalen og Jernbanetorget, sparer Oslo for 6 250 bilturer og 110 000 kjøretøykilometer i døgnet, ifølge Transportøkonomisk institutt.
VISJONEN OM MER ROM
– Når det gjelder utviklingsaktiviteten vår i 2014, kan vi se tilbake på et bra produksjonsår, der vi har produsert flere boliger og næringsbygg enn tidligere år. Vi har også startet opp flere prosjekter, blant annet bygger vi nå et nytt kontorbygg vegg i vegg med Bergen stasjon. Dette er et område av Bergen som lenge har vært lite attraktivt. Samtidig er det et sentralt knutepunkt i byen, med togstasjon, busstasjon og passerende bybane. Ved å etablere et næringsområde så tett på sentrum gir vi området et stort løft, og vi satser på at det vil bli svært attraktivt. Kanskje er dette også startskuddet for en byutvikling ved stasjonen i et 20- til 30-årsperspektiv, sier Austestad.
Hans visjon for ROM som eiendomsutvikler fremover er at selskapet tar enda sterkere grep i de største norske byene: – Jeg vil at vi skal posisjonere oss, ved å kjøpe mer, utvikle mer og gjøre mer. Kjøper vi opp omkringliggende eiendommer rundt jernbanestasjonene kan vi bedre legge til rette for riktig arealbruk i forbindelse med den store samferdselssatsingen som pågår nå. ROM kan spille en viktig rolle når vi som samfunn sammen skal løse de store utfordringene som befolkningsvekst og klimaendringer gir oss.
OSLO S
Et nytt og moderne Oslo S kan være på plass i 2021.
Trafikkveksten de neste årene vil kreve nye løsninger og økt tilgjengelighet. Planprogrammet ble endelig fastsatt i februar 2015. Sammen med KLP og Ruter jobber ROM med en felles konsekvensutredning som vil ende i forslag til regule ringsplaner.
Formål: Stasjon/Hotell/Kontor
Areal ca.: 90 000 m2
Ferdigstilt: 2021
OPERAKVARTERET
En ny bydel ved landets største kollektivknutepunkt.
OperaKvarteret er en del av Bjørvika som ROM utvikler sammen med Linstow Eiendom og Entra Eiendom. Her skapes et urbant bomiljø med kulturtilbud, serveringssteder, handel og romslige allmenninger. Byggene er alle ulike og representerer en innovativ arkitektur. Boligene bygges på toppen av næringsbygg, i egne selvstendige bygg og som del av et kvartal. På bakkeplan planlegges et variert tilbud av forretninger, restauranter, kafeer og treningssenter. Over 300 boliger er til nå solgt. Når OperaKvarteret er ferdig utbygd omfatter det 13 bygg hvor cirka 43 000 kvadrat meter utgjør boliger.
Formål: Kontor/Bolig/ Handel
Areal: 266 000 m2
Ferdigstilt: 2016
