
Liv langs linjene
Fra vesle Sjoa, der toget ikke lenger stopper og gresset gror, til pulserende Oslo S med sine 19 spor og evige menneskemylder. Fra staselige sveitservillaer til finskårne funkisbygg som alle forteller sin del av en stolt jernbanehistorie. Eiendomsporteføljen til ROM er mangfoldig
og forvaltningsansvaret bredt og sammensatt.
Av de knapt 1000 byggene, herunder 317 jernbanestasjoner, som ROM eier, er rundt en tredjedel fredet eller vernet. I tillegg ligger også en god del av stasjonsbyggene i mer grisgrendte strøk der toget enten ikke stopper eller ikke en gang går lenger, noe som gjør det ekstra utfordrende å sørge for bevarende liv og aktivitet.
Et godt år
– Vi har en viktig kulturarv å ivareta – og vi lykkes best når vi får folk til å ta denne kulturarven i bruk. Når vi skaper liv i gamle stasjonsbygg, øker vi også verdien av eiendommene våre, sier Signe Horn, direktør for eiendomsavdelingen i ROM, og den som sitter med forvaltningsansvaret for selskapets bygningsmasse. Hun kan se tilbake på et godt år, der mye er blitt gjort:
– Vi har som mål å være blant de mest effektive, mest miljøorienterte og best likte eiendomsforvalterne i Norge – og jeg mener at vi langt på vei har lyktes med det i 2014. Vi har fått ned det uforutsette vedlikeholdet, nå er 85 prosent av alle vedlikeholdskostnader knyttet til planlagt vedlikehold. Dette klarer vi takket være tett oppfølging av vedlikeholdet og en bra vedlikeholdsdatabase. Videre har vi satt i stand viktige kulturminner. Vi har redusert energiforbruket vårt med drøyt sju prosent i eiendomsmassen – og samtidig redusert forbruket av ikke-fornybar energi fra 1,18 til 0,91 prosent i løpet av 2014. Vi har også begynt å bruke grønne leieavtaler. Nå har vi grønt vedlegg til leiekontraktene våre tilsvarende 35 prosent av arealet vårt. Dessuten
har vi fått enda mer fornøyde leietakere gjennom 2014, noe Norsk leietakerindeks beviser. Den uavhengige undersøkelsen blant leietakere i norske næringseiendommer blir gjennomført årlig, og vi har økt vår score hvert eneste år, forteller en fornøyd eiendomsdirektør.
De trygge møteplassene
Men så var det dette med liv i byggene, da – og da først og fremst i de 317 stasjonene. ROM har ansvar for å gjøre disse velfungerende, miljøvennlige og ikke minst gode å oppholde seg i, samtidig som det skal tas hensyn til en eventuell vernestatus for bygget.
– Det er mange fasetter her. Det handler først og fremst om å legge til rette for at flest muligreiser kollektivt, men også om å skape gode møteplasser, et sted der folk kan møtes, ta en kaffe og en prat, i trygge og lett tilgjengelige omgivelser. I et samfunnsperspektiv mener jeg det er viktig å holde liv i disse stasjonene nettopp for å skape de møteplassene, og ROM har en viktig kulturbyggerrolle. Vi tenker steds- og næringsutvikling – at stasjonen ikke bare er noe du passerer på ferden, men et sted der du kan få gjort ærendene dine. Så da prøver vi å få inn ulike butikker og servicefunksjoner – som for eksempel dagligvare, blomsterbutikk og apotek i og rundt stasjonene. Og der det ikke er togtrafikk lenger, handler det om å skape liv lokalt, enten det er med kaffe og quilt eller ølbryggeri, forteller Horn og påpeker samtidig de store arkitektoniske verdiene som flere av stasjonsbyggene representerer.


Grønne leiekontrakter
For eksisterende eiendommer ble grønne leiekontrakter tatt i bruk i 2014. Hensikten med disse er å sikre en positiv miljømessigutvikling av leieobjekter ved gjennomføring av ulike miljøtiltak.Tiltakene legger til rette for redusert energiforbruk og dermed også for reduserte kostnader som kommer både utleier og leietaker til gode.

